KEFIR VIVO

Skład: Acetobacter aceti, Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp.bulgaricus, Lactobacillus casei, Saccharomyces unisporus

Zdrowa tradycja

Kefir to tradycyjny słowiański napój o licznych właściwościach prozdrowotnych. Z całą pewnością można stwierdzić iż powinien być obowiązkowym składnikiem zdrowego odżywiania się ludzi w każdym wieku. Kefir hamuje wzrost bakterii chorobotwórczych różnych rodzajów, zwłaszcza specyficznych dla infekcji jelitowych. Kefir ma pozytywny wpływ na przemianę materii i znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Dieta kefirowa jest szczególnie skuteczna dla osób, które chcą się pozbyć nadwagi i przywrócić do normy poziom cholesterolu we krwi.

Unikalny skład ziaren kefirowych

Kefir VIVO to prawdziwy kefir, o smaku i zapachu naturalnego kefiru, coraz rzadziej powszechnie rozpoznawalnego, ze względu na dostępność w sklepach wyłącznie wysoko przetworzonych produktów.

Zakwaska Kefir Vivo zawiera unikalną, naturalną symbiozę bakteryjną. Zapewnia mikroflorę ziarna kefiru składającą się z różnych gatunków i szczepów bakterii. Odróżnia to kefir VIVO od wielu produktów serii biokefir, które nie mają związku z ziarnami kefiru, a w których skład wchodzą tylko pałeczki kwasu mlekowego i czasem bifidobakterie.

Bakterie kefiru hamują rozwój chorobotwórczych bakterii - czynników wywołujących infekcje jelitowe. Kefir ma korzystny wpływ na metabolizm i znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Wsparcie w odchudzaniu

Regularne spożywanie żywego kefiru przyspiesza przemianę materii. To przyczynia się do normalizacji masy ciała i zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie.

Kefir Vivo polecany jest dla:

  • osób pragnących schudnąć,
  • osób w każdym wieku, w codziennej diecie,
  • osób z alergią,
  • dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,
  • seniorów,
  • osób uprawiających sport, lub mających zwiększony wysiłek fizyczny,
  • osób w trakcie leczenia chorób,
  • osób po leczeniu, w trakcie rekonwalescencji.

Jak przygotować kefir?

Przygotowanie kefiru Vivo jest bardzo proste i wygląda tak samo jak przygotowanie jogurtu:

  • KROK 1. Przygotuj 2 litry mleka pasteryzowanego (jeżeli masz mleko niepasteryzowane od rolnika, zagotuj je aby pozbyć się naturalnych bakterii mlekowych, które mogłyby uniemożliwić namnożenie się bakteriom kefirowym).
  • KROK 2. 1 litr mleka zagotuj, a drugi schłodź w lodówce, następnie dolej mleko zimne do gorącego. Osiągniesz w ten sposób temperaturę ok 37-43 stopni, idealną do rozwoju kultur bakterii i mikroflory ziaren kefiru.
  • KROK 3. Następnie otwórz fiolkę, wlej do niej odrobinę mleka i rozpuść proszek potrząsając fiolką. Jeżeli na dnie proszek nie rozpuści się, rozetrzyj go łyżeczką i wlej całość do garnka, następnie dokładnie wymieszaj.
  • KROK 4. Garnek szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 6-10 godzin (np. przy kaloryferze, lub pod tzw. pierzynką).
  • KROK 5. Po ścięciu się mleka wstaw garnek do lodówki, aby schłodzić kefir. Po schłodzeniu rozkoszuj się smakiem kefiru do 7 dni.
.